Gezelim Bilelim

Büyükada Gezilecek Yerler Rehberi

Büyük Ada Sokakları Fayton

Plajları, tarihi konakları, faytonları, ünlü Roma Dondurmacıları ve daha nicesiyle adaların en büyüğü ve bence en gezilesi olanı; adı üstünde Büyükada.






Ankaralılar için bambaşkadır Ankara’da yaşamak… Çoğu zaman çok sıkılırsın yapacak bir şey bulamazsın, deniz arar gözlerin gidip bir nefes almak istersin,sahilde  bir başına yürümek istersin… Ama burada doğmuşsundur buranın evladısındır, vazgeçemezsin.

Tatile gidersin hemencecik özlersin geri dönmek istersin… Bir tutkudur adeta Ankara’da yaşamak…

Ama yinede çoğu cümlemiz “şimdi İstanbul’da olmak vardı” diye başlar. İstanbul’u cezbeden bir şeyler vardır hep Ankaralı için…

Büyük Ada Sokakları

Adaların en büyüğü ve bence en gezilesi olanı adı üstünde Büyükada. Baştan uyarmak istiyorum, özellikle yazın “Kesinlikle” hafta sonu gitmeyin, kalabalık yüzünden asla zevk alamazsınız.

liman

Büyük Ada Limanı

Büyükada’ya İstanbul Şehir Hatları, İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) Mavi Marmara, Prens Tur, Dentur, Turyol firmaları düzenli olarak sefer düzenliyor. Büyükada’ya sefer yapan firmalar genelde yaz ve kış olarak 2 tarife kullanıyor. Bu seferlerin sıklığı da hafta içi ve hafta sonu günlerde değişiyor. Heybeli ada, Burgaz ada ve Kınalı adayı görmek isteyenler için seferler Büyükada’dan sonra diğer adalara doğru devam ediyor.

Büyük Ada Sokakları





Adaya ulaşım ile ilgili ayrıntıları sayfanın altındaki ulaşım kısmında inceleyebilirsiniz.

Ada’ya vardınız. Peki şimdi ne yapacaksınız? Çok acıktıysanız küçücük Taşfırın adında bir pideci var, burada adanın en leziz pidelerini tadabilirsiniz. Ayrıca Luna Parkın ilerisinde Mavi Restaurant, denemek için vaktim olmadı ama giderken araştırmıştım büyük adanın meşhur restaurantıymış. Onun dışında hemen limandan çıkınca göreceksiniz bir çok bildiğimiz ünlü fastfood restaurant var. Güzel bir kahve içelim derseniz Starbucks da mevcut ama kalkıp Büyükada’ya gitmişken Starbucks yerine yerel esnaftan kahve içmenizi tavsiye ederim. Tarihi Roma Dondurmacısı’ndan dondurmanızı elinize alıp yürümekle gezmeye başlayabilirsiniz.

Büyük Ada Sokakları

Karnınızı doyurdunuz veya aç değilsiniz hemen adanın tarihi yerlerini gezmek istiyorsunuz. İlk durağınız Aya Yorgi Kilisesi olmalı. Bulun bir esnaf hemen sorun Aya Yorgi Kilisesine nasıl ulaşabilirim diye. Size Kilisenin bulunduğu tepeye nasıl gidileceğini tarif edecektir. İster yürüyün ister faytona binin ama bence en azından gidişte faytona binmekte fayda var çünkü özellikle yaz sıcağında oldukça zorlayıcı ve uzun bir yol.  Adaya ulaşım ile ilgili ayrıntıları sayfanın altındaki ulaşım kısmında inceleyebilirsiniz.

aya yorgi kilisesi büyükada

Aya Yorgi Kilisesi

Zaten faytonda dibine kadar götürmüyor ada merkezi ile aya yorgi arasında fayton terminali gibi bir meydan var oraya kadar götürüyor geriye kalan uzun yokuşu kendiniz tırmanmak zorundasınız.(2015 Yazı için buraya kadar faytonla gelme bedeli 35TL) Ama sakın yılmayın kiliseyi görmeden dönmeyin.

Bir inanca göre her yıl 23 Nisan ve 24 Eylül tarihlerinde bu tepeyi tırmanıp kiliseye ulaşınca, inancı doğrultusunda niyet tutulur ya da şifa umuduyla dua edilir. Ve yine bir inanca göre eğer dileğiniz tutarsa hediye olarak zeytinyağı alıp Kiliseye götürmeniz gerekiyor. Bu kısıma çok dikkat edin çünkü yağınızı merkezden almazsanız kilise yakınında yağ satan bir dükkan bulamayacaksınız. Bize kilise dolaylarında tezgah açıldığı söylenmişti fakat çıktığımızda malesef bu tezgahları göremedik.

büyükada sokakları

Büyük Ada Sokakları





Kiliseyi gezdikten sonra yanındaki kocaman bahçeli ve müthiş manzaralı çay bahçesinde oturup soluklanmayı ve bol bol fotoğraf çekilmeyi unutmayın. Burada oturduğunuzda, dünyanın en büyük ahşap yapısı olduğu idda edilen tarihi Rum Yetimhanesini göreceksiniz ki, hayatımda gördüğüm en etkileyici yapılardan biri olduğunu söyleyebilirim (muhteşem bir konumu var). Dönüşte yokuşu yürüyerek indikten sonra (10 dk sürüyor) tekrar faytona binin ama bu sefer şehir turu atın.  Veya faytona bindim bu sefer bisiklet kiralayayım derseniz çok da güzel bir tercih yapmış olursunuz.

büyükada rum yetimhanesi

Rum Yetimhanesi

Şehir turu esnasında Reşat Nuri Günteki’nin evi ve 2. Abdülhamit’in  yaptırdığı Hamidiye Camii’yi ziyaret edin. Hamidiye camii 1895 yılında yapımı tamamlanmış olup, ilk yıllarında Türk çocukları için okul olarak hizmet vermiştir zaten yapılış amacı da budur, fakat adadaki müslüman cemaatinin artması sebebiyle sonradan camiye çevrilmiştir.

büyükada hamidiye camisi

Hamidiye Camisi

büyükada sokakları

Büyük Ada Sokakları

Yaz aylarındaysanız ve sıcaktan çok bunaldıysanız denize girebileceğiniz 6 adet plaj var. Eskibağ Plajı, Halik Koyu Plajı, Prenses Koyu Plajı, Yörükali Plajı, Nakibey Plajı, Kumsal Plajı. Marmara denizinin serin sularına kendinizi bıraktığınız an tüm yorgunluğunuzu atacaksınız. Birde Anadolu Kulübünün plajı var ki gerçekten olağanüstü fakat hatrı sayılır tanınan bir kişi olmanız veyahut kulübe üye olmanız gerekmekte girebilmek için.

Adada bir gününüz geçti ve dönüş vakti… Ama doyamadınız bir gün daha kalmak istiyorsunuz. Ben konaklamadım fakat konaklamak isteyenler için bir iki yer önerebilirim. Araştırdığım kadarıyla Anastasia Meziki Hotel ve Mimoza Pansiyon konaklamak için uygun yerler. Büyükada konaklama seçenekleri açısından farklı imkanları ve geniş hizmet yelpazesi sunuyor. Büyükada otel sayfasını inceledikten sonra kararı kendiniz verin.

büyükada sokaklarından kareler

Ayrıca Büyük Ada’da gezilmesi ve görülmesi gereken yapıların başında diğer ermeni ve rum kiliseleri de var. Özellikle Ayios Dimitrios Katedrali, adanın hristiyan nüfusunun büyük bölümünün ibadet için kullanmakta olduğu bir yapıdır. Büyük Ada’ya gitmişken gidilip görülmeye değecektir.





ayios dimitrios kilisesi büyük ada

Ayios Dimitrios Katedrali

Büyükada’nın beni en çok cezbeden yanı tarihi evleri/yapıları oldu. Ara sokaklarda dolaşırken kendimi başka bir diyarda gibi hissettim. İstanbul’da değildim sanki.  İnsana huzur veren yapısı, sakinliği… Sakin dediysem gezmek için gelen turistlerin kalabalığı ve özellikle son yıllarda Arapların çoğunlukta oluşu biraz rahatsız edici olsa da İstanbul’a kıyasla kalabalık diyemeyeceğim.

İstanbul’a yolunuz düşerse günübirlik de olsa mutlaka Büyükada’ya sefer düzenleyin derim. Hatta mümkünse sevdiğinizi de yanınıza alın ve baş başa mükemmel bir gün geçirin ama hafta içi gitmeniz rahat yürüyebilmeniz açısında daha büyük rahatlık sağlayacktır. İyi eğlenceler…

Ne Yenir ?

Deniz mahsülleri, midye tava, Roma Dondurması, lokma ve benim çok beğendiğim et döner.

Peki ya alışveriş?

Adaya özgü malesef çok fazla birşey bulmanız mümkün olmayabilir fakat hediyelik eşyalar bolca var, özellikle çiçekli bayan taçları hemen hemen her yerdeler.

Ulaşım

Büyükada’ya İstanbul Şehir Hatları, İstanbul Deniz Otobüsleri(İDO) Mavi Marmara, Prens Tur, Dentur, Turyol firmaları düzenli olarak sefer düzenliyor. Bostancı’dan kalkan motorlar yaklaşık 25 dakikada Büyükada’ya varırken Kabataş’tan kalkan vapurlar 1 saat 20 dakika, Kabataş’tan kalkan deniz otobüsleri yaklaşık 50 dakika, Kartal’dan kalkan motorlar ise yaklaşık 30 dakikada Büyükada’ya varıyor. Büyükada’ya sefer yapan firmalar genelde yaz ve kış olarak 2 tarife kullanıyor. Bu seferlerin sıklığı da hafta içi ve hafta sonu günlerde değişiyor. Heybeli ada, Burgaz ada ve Kınalı adayı görmek isteyenler için seferler Büyükada’dan sonra diğer adalara doğru devam ediyor.

2017 Yılı Ayrıntılı Hareket Saatleri ve Seferler

Bostancı – Adalar Hattı 2017 Sefer Saatleri

Kabataş – Kadıköy – Adalar Hattı 2017 Sefer Saatleri

Bu Yazıyı Paylaş: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin