Kapadokya, Ürgüp, Göreme, Uçhisar, Avanos gibi diğer turistik bölgeleri de içine alan bir Nevşehir beldesi. Türkiye’nin yurtdışından da oldukça fazla miktarda turist çeken, mistik , kendine özgü doğası olan ve en önemlisi mağaraları ve peri bacaları, yeraltı şehirleriyle ünlü bir beldesi. Çok fazla yeşillik ve doğal güzellik beklemeyin, fakat kendinizi adeta bir filmin içinde bulmaya hazırlayın.
Herkesin belki de Kapadokya’daki yapıları görünce ilk merak ettiği konu, bu taşların neden bukadar yumuşak olduğu ve el ile nasıl bukadar rahatlıkla işlenebildiği. Bunun sebebi, Hasandağı ve Erciyes dağlarının püskürttüğü lavlarla bu kayaları oluşturmuş ve insanoğlu da bu kayalara elle şekil vererek kendilerine sığınak yapmışlardır.
A) Avanos
C) Ihlara Vadisi
D) Ürgüp
E) Göreme
F) Kaymaklı (Derinkuyu)
Sizler için gezilecek yerlerin harita üzerinde işaretlemesini yaptım, böylece haritada gidebileceğiniz yerlerin taslağını rahatca görebilir ve kendinize bir program çıkartabilirsiniz.
Başlıca gezilecek yerleri özetlemek gerekirse, Zelve Vadisi, Derinkuyu, Kaymaklı, Ürgüp-Göreme, Ihlara vadisi gibi oldukça turistik beldeleri ve yer altı mağaralarını gezip inceleyerek, tarihe etkileyici bir yolculuk yapma şansını elde edebilirsiniz Haritada gördüğünüz üzere Nevşehir’in merkezi, konaklamak için oldukça ideal, hem konaklanacak alternatif olarak hemde ulaşım açısından size bir artı getirecektir.
Eğer otobüs ile gittiyseniz iki seçeneğiniz var diğer beldelere ulaşmak için. Taksi kiralamak veyahut araç kiralamak. Her iki seçeneği de Nevşehir Merkez’de rahatlıkla bulabilirsiniz. Tabiki dolmuşlar ile ulaşım da sağlanıyor fakat ben turistik gezileri zulüme çevirmeyi hiçbir zaman tercih etmiyorum, eğer gezmeye gittiysek biraz daha paraya kıyıp gezimizden zevk almalıyız diye düşünüyorum.
Şimdi gelelim gezdiğimiz yerlerin kısa bir özetine;
Temenni Tepesi Ürgüp’ün en üst noktasında yer alan, etkileyici manzarasını izleyebilmek için terası bulunan her yere hakim bir tepe. Buraya araçla çıkılamıyor, dar sokaklardan yaklaşık onbeş dakikalık bir yürüyüşün ardından ulaşabiliyorsunuz. Tıpkı Beypazarı gezimizde bahsettiğimiz Hıdırlık Tepesi’nde olduğu gibi buraya da kesinlikle çıkmanızı tavsiye ederim.
Temenni Tepesi
Temenni Tepesi Eğer yorulmam derseniz buraya mutlaka çlıkmalısınız, yol üstünde çok nostaljik bir cafe de yer alıyor, aslında çay ocağı bile diyebiliriz, duvarında eski ürgüp fotoğrafları ve nostaljik tablolar bulunuyor, müthiş manzarası eşliğinde çay ve kahve keyfinizi burada yapabilirsiniz.
Sizler de bilirsiniz ki, anadolu deyince akla ev yemekleri gelir, Sizler için 3 tane restoran tavsiyem var; Ürgüp’te de Zeytin adına müthiş ev yemekleri yapan bir restoran, eğer yemeğimi yerken şarabımı da içerim diyorsanız alternatif olarak Han Çırağan Restorant bir diğer ünlü lokantası Ürgüp’ün ve fiyatları da oldukça makul.
Bir diğer alternatifimiz ise Göreme Restoran , yemekleri, müzikleri, ve tamamiyle anadolu motifleri ile döşenmiş iç dekorasyonu sizlere çok farklı bir tecrübe sunacak. Zelve ve Göreme açık hava müzeleri kesinlikle görmeniz gereken yerler, adından da anlaşılacağı üzere, açık hava müzesi olmalarından ötürü, havanın müsait olduğu aylarda gitmenizde fayda var aksi takdirde geziniz çok da keyif vermeyecektir.
Eğer turla gidiyorsanız zaten size önereceklerdir, fakat Müze Kart, bu tarz turistik yerlerde en büyük yardımcınız olacaktır, ikamet ettiğiniz şehirden ayrılmadan mutlaka bir müze kart edinin ki hem müzeleri daha uygun fiyatlara gezebilin hemde hızlı giriş sağlayabilin.
Bir diğer uğrağımız ise Avanos. Nesiyle ünlü derseniz, el sanatları özellikle de çanakçılık oldukça ünlü bu beldede. Hikayesi ve tarihi Hititlere dayanan adeta babadan oğula geçen bir sanat Avanos’ta çanakçılık. Hatta burada kendi çanağınızı üretme şansınız bile bulunmakta. Herhangi bir çanak atolyesine girip, kendi çömleğinizi yapıp satın alabilir ya da mevcuttaki hazır olanlardan alışverişi tamamlayabilirsiniz.
Göreme Açık Hava Müzesi
Uçhisar Kalesi, bölgenin en eski ve en önemli yapılarından biridir, bölgenin en tepe noktasından kuşbakışı bir manzara olanağı sunar.
Uç Hisar Kalesi
Kızılırmak nehrinin bu beldeden geçen kısmının üzerinde bulunan Sallanan Köprü, oldukça değişik bir yapı olup, turistlerin adeta salıncak gibi sallanmak amacıyla üstünde neşeli dakikalar geçirdikleri bir köprü olarak hafızalarımıza kazınmıştı.
Yeraltı Şehri
Özellikle turların da ekstra olarak düzenledikleri Türk Geceleri Kapadokya’da oldukça ünlü. Genellikle fiks menü olarak sunulan bu eğlencelerde, dansözden tutun zenneye kadar Türk kültürünü yansıtan, ud, kanun , klarnet eşliğinde fasılınızı dinleyebileceğiniz, çok neşeli dakikalar geçirebilirsiniz. Sakın pazarlık yapmayı unutmayın.
Kapadokya’ya girdiğinizde dikkatinizi çekecek bir başka nokta ise kafanızı gökyüzüne kaldırdığınızda renkli renkli balonların uçuştuğunu göreceksiniz. Tabiki gelmişken binmek isteyeceksiniz ama fiyatları sorduğunuzda biraz moraliniz bozulabilir. Genellikle paket tur şeklinde yerel seyahat acenteleri tarafından sunuluyor. Sabah kaldığınız otelden sizleri alıyorlar ve gün doğumunu balondan izlemek üzere bulutlara doğru tırmanmaya başlıyorsunuz.
Bu programlara kahvaltı ve bir saatlik balon turu, sonrasında korkuyu atlatmanın verdiği heyecanı kutlamak için şampanya ikramı dahil oluyor. Her konuda olduğu gibi burada da fiyatlar oldukça yüksek olmasından ötürü çok sıkı bir pazarlık yapmanızı tavsiye ederim, özellikle birkaç yere fiyat sorup birbirine kırdırma yolunu tercih edebilirsiniz. Balon turu ile ilgili size önerebileceğim bir diğer husus ise, şehir fırsatları sitelerini gitmeden önce araştırırsanız, balon turlarını çok uygun fiyatlara pazarlayan şehir fırsatı ve promasyon siteleri bulunmakta.
Uçhisar Kalesi
Kapadokya şarabı ile de ünlü olan bir yöre, bölgede birkaç adet şarap fabrikası bulunuyor. Kocabağ ve Turasan şarap fabrikaları bölgenin en ünlüleri, şarap ikramlarından oldukça hoşnut olacaksınız. Bir de unutmadan, Kapadokya’da yiyebileceğiniz ve kendi memleketinize götürebileceğiniz bir diğer harika lezzet ise taze baklava adını verdikleri pestilin içine fındık ezmesi koyularak hazırlanan enfes tatlı.
Yazımın ilk kısımlarında da belirttiğim gibi, ne sıcak ne soğuk olan bir mevsimde yani yağmursuz bir bahar gününde ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Seyahat acentalarıyla gitmek ulaşımınızı kolaylaştırsa da insanı kısıtlayabiliyor, bu sebeple kendi imkanlarınızla gitmenizi, elinizden geldiğinde her yeri serbestçe dolaşmanızı tavsiye ederim. Şimdi ise, yazımızı uzun uzun okumaya üşenenler için yazımın devamında kısa bir özet vereceğim.
İyi tatiller!
Kapadokya’ya Ne Zaman Gitmeli
Ne çok sıcak ne de çok soğuk olan bir mevsimde, yani baharda gidilmesini tavsiye ederim. Havaların özellikle yağışsız olmasına dikkat etmelisiniz, zira bir çok açık hava müzesi bulunmakta.
Kapadokya’ya Nasıl Gidilir
Ankara’dan iki alternatif ile;
Konya Yolu’ndan Gölbaşı-Koçhisar-Aksaray-Nevşehir Rotası
Samsun Yolu’ndan Kırıkkale-Kırşehir-Nevşehir Rotası
Konya yolu istikameti özellikle ağır vasıtalar sebebiyle Aksaray’da tıkanabiliyor, bu sebeple Samsun yolu alternatifini tercih etmeniz yolunuzu da ekstradan 30km kadar kısaltacaktır. Aynı zamanda bu istikamette Hacı Bektaş-i Veli türbesi bulunuyor. Bir diğer taraftan da Aksaray yolu üzerinde Tuz gölü ve Ihlara Vadisi de görülmeye değer turistik yerler arasında.
Ege Bölgesi’nden Gelişte
Afyon – Konya – Aksaray – Nevşehir Rotası
Antalya İstikametinden Gelişte
Manavgat – Konya – Aksaray – Nevşehir Rotası
Karadeniz İstikametinden Gelişte
Samsun – Çorum – Yozgat – Nevşehir Rotası
Kapadokya’dan Ne Alınır
Çömlekler, peri bacası heykelleri, çeşitli oyma heykeller, şaraplar, geleneksel kıyafetler
Kapadokya’da Ne Yenir
Anadolu’ya has ev yemekler, taze baklava, şarap
Kapadokya’da Nerede Kalınır
Kapadokya’dan ziyade her turistik beldeye yakın olmasından ötürü Nevşehir Merkez’de kalmak hem daha uygun hem de daha merkezi olacaktır. Otelleri gitmeden internetten araştırıp yorumları okumanız faydalı olacaktır.