Gezelim Bilelim

Yurtdışına Çıkılmadan Önce Yapılması Gereken Hazırlıklar





Valizlerin Hazırlanması

Bagajlar, uçakta elinizde taşıyacağınız(on board) ve bagaja vereceğiniz olarak ikiye ayrılır. Her ikisi için de belli limitler mevcut, bu limitleri uçak şirketinizden öğrenebilirsiniz. Unutmamalı ki her 1kg için ekstra ücret ödemek durumundasınız.
El bagajınızda, kesici delici alet, yanıcı madde(kimyasal) ve sıvı madde olmamasına özen gösteriniz (su dahil).

Yine lens kullanıyorsanız yanınızda lens solüsyonu taşıyabilmek için doktorunuzdan lens kullandığınıza dair bir belge almanız gerekmektedir. Bu sebeple gözlükle seyahat etmek daha pratik olacaktır. Aynı durum ilaç kullanıyorsanız da geçerli. İlacınızın doktor raporunu ve reçetesinin ingilizce çevirisini yanınızda bulundurmanız gerekmektedir.

Freeshop(duty-free)’lardan aldığınız ürünleri zaten kendi özel ambalajlarıyla paketlerler, bu ambalajların yolculuk sırasında açılmaması ve fişlerinin beraberinde saklanması gerekmektedir.
Laptop, fotoğraf makinesi gibi elektronik eşyalarınızı yanınıza almanızda herhangi bir mahsur yoktur.

Havaalanında Yanınızda Bulunması Gereken Evraklar


T.C. Vatandaşlarının yurtdışı çıkış harcı yatırma zorunluluğu vardır. Bu harcın bedeli 15 TL’dir, havaalanından veyahut herhangi bir bankadan yatırılması mümkündür. Fakat sizlere tavsiyem havaalanında olası uzun kuyruklara karşı, havaalanına gelmeden herhangi bir bankadan bu işi halletmenizdir.

1) Yurtdışı çıkış harcı dekontu
2) Pasaport / Vize
3) Uçak Bileti ve Uçuş detaylarını gösteren bir elektronik bilet referans no veya biletin çıktısı
4) Eğer tur şirketi ile gitmiyorsanız konaklama bilgileriniz (otel rezervasyon onayınız) (tur şirketi ile gidiyorsanız, rehberiniz sizin için bu aşamayı halledecektir)

Uçağa Binmeden İzlenecek Adımları


Uçağın kalkış saatinden en az iki buçuk saat önce havaalanında bulunmanız özellikle bir sıkıntıyı çözebilmeniz için size olası zaman kazandıracaktır.

Check-In işlemleri


Her uçak firmasının check-in bankoları vardır, bu bankolardan checkin işlemlerinizi rahatlıkla halledebilirsiniz. Valizlerinizi check-in işlemleri sırasında tarttırıp teslim eder, biletitinizi alırsınız.

Önemli Nokta: Eğer aktarmalı bir uçuş yapacaksanız ve uçak firmanız iki uçuşta da aynı ise, yapmanız gereken ekstra bir işlem yok, uçuş firması sizin için valizinizin gerekli aktarmasını yapar. Fakat aktarmayı farklı bir firmayla yapacaksanız ilk uçuşun ardından valizinizin aktarmasını bizzat yapmanız gerekecek, bu sebeple de ikinci uçuşunuz için tekrar check-in yapmanız gerekecektir.





Pasaport Kontrolü


Pasaport kontrolü Türk vatandaşları için ayrı, yabancı uyruklular için ayrı bankolardan yapılmaktadır.

Pasaport Kontrol Sonrası Uçağa Ulaşım

 

Havaalanı çıkış kapıları numaralandırılmıştır, Gate numarası olarak adlandırılan bu kapılardan hangisini kullanacağınız biletinizin üstünde yer almaktadır. Aynı zamanda Havaalanında yer alan elektronik bilboardlarda da bu bilgileri bulabilirsiniz. Hatta herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmamak için biletinizdeki bilgileri bilboarddakiler ile teyit etmenizde fayda var, zira kapılarda her an değişiklik olabilmektedir.

Uçağa yolcu alımı kalkış saatinden 45 dakika önce başlamaktadır ve son yolcu kalkış saatinden 20 dakika önce kabul edilmektedir.

Hedef Ülkeye Varılmasının Ardından

 

Pasaport kontrolüne girdiğinizde,
Gittiğiniz ülke  eğer Avrupa Birliği ülkesi ise, sizin kullanacağınız banko “Non-European” olmalı, eğer Avrupa Birliği ülkesi değil ise örneğin Amerika (Non-US) , Kanada (Non-Canadian) şeklinde olan bankolardan giriş sağlamanız gerekmektedir.

Pasaport kontrol sırasında sizden, uçak biletiniz, pasaportunuz, vizeniz istenilmektedir. Gişe görevlisi size bir takım sorular soracaktır, bu sorulara düzgün bir biçimde cevap verilmesi gerekir, zira bu görevlinin sizi tüm evraklarınız tam olsa bile ülkeye sokmama yetkisi bulunmaktadır.





Bagaj Alma İşlemi

 

Pasaport kontrolünden de geçtikten sonra, “Baggage Claim” adı verilen bölgelerden bagajınızı almanız gerekecektir.
Dönen bir hat üzerinde bir çok valizin geçtiği bir bölümdür burası. Sizlere özellikle tavsiyem, aynı valizden birçok olabilme riskine karşı, mutlaka valizinize kendinize özel tanıyabileceğiniz bir kurdela vb. Cisim bağlamanızdır.

Eğer valizinizin nerden alınacağını bulamazsanız, havaalanındaki bilboardlardan uçak şirketinizin ismi ve uçuş numarasından takipte bulunarak hangi claim’e gideceğini bulabilirsiniz.

Şansınıza göre valiz teslim süreniz 5 dakika ile 1 saat arasında değişiklik gösterebilir. Valizin gelmediği – kaybolduğu durumlarda mutlaka tutanak tutulmalı ve bu tutanakta, valizinizin bulununca hangi adrese gönderilmesini istediğinizi açıkça belirtmeniz gerekir. Burada size verilecek tutanağı saklamanız gerekecektir.

Sonuç olarak bir kere yurt dışına çıktıktan sonra, bu yazılanlara tümüyle aşina olacağınız için ilk etapta heyecanlanmanız biraz da korkmanız doğaldır.
Umarım rehberimiz sizlere yardımcı olur.

İyi ve mutlu seyahatler…

Bu Yazıyı Paylaş: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin