Gezelim Bilelim

Uçak Yolculuğu Sırasında Bilinmesi Gerekenler







ucak

Uçak firmalarının çoğalması ve fiyatların ucuzlaması ve ucuz uçak bileti kampanyalarının artmasıyla beraber uçak yolculukları günümüzde neredeyse otobüs seyahati kadar yaygın olmaya başladı. Seyahatiniz sırasında ve sonrasında bilmeniz gereken tüm püf noktalar GezelimBilelim’de!

Konforlu Bir Yolculuk ve Seyahat Sırasında Uyku

Öncelikle uçakta yoğun gürültü, yükseklik ve korku, çocuk gürültüleri, güneş ışığı ve bacak mesafesi darlığı gibi bir çok neden konforunuzu engelleyebilir. Bu durumları en aza indirmek için verebileceğimiz tavsiyeler:

– Pencere Kenarına Oturmak: Güneş ışığını perdenizi kapatıp açabileceğiniz için kontrol sizde olacaktır. Aynı zamanda koridor tarafında oturmadığınız için tepenizde el bagajları koyarak sizi rahatsız edecek kimse de olmayacaktır.
– Acil çıkış Kapılarının Olduğu Bölüme Oturmak: Uçak içi sesin en fazla olduğu bölgelerdir fakat bacak mesafesinin de en geniş olduğu ayaklarınızın şişmeden rahatca yolculuk yapabileceğiniz yegane yerdir.
– Tuvaletlere Uzak Bölgelere Oturmak: Koku ve ses kirliliğine karşı kendinizi korumanızı sağlar.
– Boyun Yastığı Kullanmak: Önceden kullandığınız ve rahat edebildiğiniz şişmeli boyun yastıklarınız var ise, size rahat bir uyku sağlayabilir.
– Yolculuğa Uygun Giysiler Giymek: Özellikle kat kat giyinmek, sıcak olduğunda üstünüzü çıkarmanızı, soğuk olduğunda tekrar giymenizi ve böyle ne çok bunalmanızı ne de çok üşümenizi sağlar. Aynı zamanda rahat kıyafetler evinizde hissetmenize yardımcı olur.
– Rahat Ayakkabı Giymek: Özellikle uzun yolculuklarda ayakların rahat etmesi çok önemlidir, ayaklarınızın rahat olması ve şişmesini engellemek için yumuşak ayakkabılar seçmeniz gerekir.
– Battaniye İstemek: Gerektiğinde Host veya hosteslerden battaniye isteyebileceğinizi unutmayınız.
– Kafeinli İçeceklerden Uzak Durmak: Kafein içeren içeceklerin uçuş öncesi ve esnasında tüketilmemesi, uykunuzun kaçmasını engeller.

JETLAG

Çoğumuzun duyduğu fakat belkide ne olduğu bilmediğimiz bir olay. Kısaca açıklamak geerekirse, hareket edilen nokta ve hareket noktası arasındaki saat farklarından dolayı ortaya çıkan uyku bozukluğu ve yorgunluk hissine JETLAG denir.

Jetlag gündüzü gece, geceyi gündüz olarak algılamanıza sebep olan bir durumdur. Bu kimi zaman kişinin bünyesine bağlı olarak 2 – 7 gün arasında değişebilen sürelere kadar uzayabilir. Çok seyahat eden kişilerde daha az rastlandığı görülmüştür.

JETLAG’ı Nasıl Engelleriz?

-Öncelikli olarak pskolojimizi ayarlamamız gerekmekte, bu sebeple saatlerimizi uçağa bindiğimizde gideceğimiz yerin yerel saatine göre ayarlamamız gerekir.

-Eğer batı istikametinde seyahat ediliyorsa varış yerine kadar uyumamak , uyanık vaziyette kalmak ve uçak yolculuğundan birkaç gün önceki süre zarfında erken uyuma ve gece uyanık kalma çalışmaları yapılması bir ön hazırlık olarak yapılabilir.

-Eğer ki doğu istikametinde seyahat ediliyorsa, özellik uçakta uyumaya çalışmak önemlidir. Çünkü uçulacak bölgede gece yaşanmaktadır. Ve eğer ki varış esnasında sabah ise, uyanık kalmaya çalışılmalı ve uyumamalı, ve yine uçak yolculuğundan birkaç gün önce seyahat edilecek yerdeki saat dilimine göre uyku denemeleri yapılmalıdır.

-Varış sonrası pisikolojimizi normalde yaşadığımız hayatı yaşıyormuşcasına yaşamamız gerekir.

-Varıştan sonra güneşe çok çıkmamak vücut saatimizin günün şartlarına daha çabuk adapte olmasını sağlamaktadır.

-Eğer varış noktasında az süreyle kalınacaksa(iş vs. gibi sebeplerle), vücudun mevcut düzenini bozmadan (geceleri uyanık kalıp, gündüzleri uyumak) geldiğiniz noktadaki uyku düzenine uymak önemlidir.

-Özellikle çok yapılan hatalardan biri de uyku vb. haplar kullanmkatır. Ki bu durum sizi gün boyu uykulu ve sarhoş gibi yapacaktır.






Toplardamar Tıkanıklığı (Derin Ven Trombozu)

-Uzunca bir süre sabit ve hareketsiz kalmak bacaklardaki büyük toplardamalarda pıhtı olmasına sebep olup damar tıkanıklığına neden olabilir. DVT sonrasında akciğer damarlarında pıhtı atabilir ve hatati tehdit oluşturacak durumlara sebep olabilir.

-Uzun süreli hareketsiz durumda kalmak kan akışının yavaşlamasına sebep olur ve pıhtılar bu sebeple oluşur. Özellikle otobüs , tren ve uçak yolculuklarında 4 saati aşan zaman dilimlerinde bu problemler yoğun olarak görülür.

DVT için risk oluşturan diğer olasılıklar:

-40 yaş üstü olmak.

-Önceden damar tıkanıklığı yaşanmış olması

-Hamile olmak, menapozda olup hormon tedavisi görüyor olmak.

-Yakın zamanda cerrahi işlem görmüş olmak.

DVT Riskini Azaltabilecek Faktörler:

-Varis çoraplarının DVT riskini azaltıyor olabileceği ve yeterli miktarda alkolsüz sıvı içecek tüketiminin de bu riski azaltabileceği bilimsel makalelerde önerilmiştir.

-Oturduğunuz süre içinde ufak hareketler DVT riskini biraz olsa azaltır, kan hareketini hızlandırır.Otururken yapabileceğiniz gezersiz hareketlerinin DVT riskini azaltmasa da uzun yolculuk esansındaki eklem ağrılarını azaltabileceği, stresi azaltabileceği ve yolculuk esnasındaki uyku kalitesini arttrabileceği belirtilmektedir. Birçok havayolu şirketi, uçuş bilgisi olarak çeşitli egzersiz ve germe hareketlerini yolcularına önermektedir.

-Saat başı yerinizden kalkıp oturmak, mümkünse birkaç adım yürümek ve su içmek de bu riski azaltan faktörler arasında önerilmektedir.

Şimdiden iyi yolculuklar…

 

 

Bu Yazıyı Paylaş: Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on google
Google